Collectief drijfveren onderzoek

Een collectief drijfveren onderzoek is anders dan het individuele of team onderzoek. Er komt geen optelsom van drijfveren van medewerkers. Het heeft een unieke onderzoeksmethode gericht op hoe een organisatie als geheel beleefd wordt door alle medewerkers (of per team/ afdelingen, dat kan ook). Het gaat na hoe er gehandeld wordt in én gedacht wordt over de organisatie (team of afdeling). Waar wordt voorrang aan gegeven, waar zit de meeste energie op en nog interessanter natuurlijk, waar niet, waar is nog wat te winnen.

 

De uitkomst bevat onder andere een overzicht van welke drijfveren dominant zijn in de cultuur. Daar kan bijvoorbeeld uitkomen dat het resultaten halen vooraan staat. En het sociale aspect meer achteraan. Is dit gewenst, prima. Strookt dit niet met bepaalde doelstellingen kunnen we meedenken over hoe een achterblijvende drijfveer meer naar voren gehaald kan worden. 

Naast de drijfveren meet dit onderzoek welke energie zich heeft ontwikkelt in een organisatie, afdeling of team. Is er sprake van een strijdende, offensieve werkhouding. Hier zijn we het niet mee eens! Of is er een mentaliteit ontstaan van laat maar, het zal wel. Het heeft toch geen zin. Is het allemaal wel heel comfortabel geworden, weinig uitdagend en overheerst de automatische piloot. Of is er een productieve, creatieve werkenergie.  En er worden delen van de identiteit gemeten. Zoals zijn we trots om bij deze organisatie te werken. En hebben medewerkers het idee dat ze betrokken worden bij de strategie. Is er een gedeeld perspectief. Dat scheelt nogal voor de onderstroom. Als het schip de koers voorwaarts heeft, maar de onderstroom gaat de andere kant op. Dan wordt het hard werken. 

Het onderzoek geeft een eerlijke weergave van hoe het er op dit moment voor staat. Wat de kans geeft bepaalde doelstellingen te toetsen. 

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over een collectief drijfveren onderzoek voor organisatie, afdeling of team.